Waarom parfum en huidchemie er echt toe doen

2 comments

Een van de eerste en belangrijkste dingen die elke geurbeginner leert wanneer ze aan hun reis beginnen, is dat parfum niet bij iedereen hetzelfde ruikt. Hetzelfde parfum kan bij iemand heel anders ruiken, afhankelijk van hun specifieke huidchemie. Het is zelfs heel goed mogelijk dat een bepaalde geur na verloop van tijd iets anders ruikt, omdat de chemie van uw huid verandert met de leeftijd, levensstijl en dieet.

Waarom beïnvloedt de huidchemie parfums?

Ons lichaam reageert op de noten en akkoorden van een geur, of we dat nu leuk vinden of niet. Je hebt misschien een parfum gesnoven en vond het heerlijk, maar het is van cruciaal belang dat je het op je huid aanbrengt en de geur laat ontwikkelen voordat je de investering doet.

Onze huid is een complex orgaan en bestaat uit water, vet, zouten, suikers, eiwitten, vezels en haren. Bovendien heeft ieders huid een andere samenstelling. Daarom presteren parfums van persoon tot persoon anders. Onze omringende atmosfeer en temperatuur spelen ook een rol in hoe onze huidchemie op een bepaalde dag reageert met een geur.

Feromonen en parfum

De afscheiding van feromonen in de erogene gebieden van het lichaam bepaalt vaak hoe een parfum reageert met de lichaamschemie. De natuurlijke, unieke geur van elke persoon kan worden toegeschreven aan hun feromonen. Dus in theorie kun je je het proces van het aanbrengen van een nieuw parfum voorstellen als het aanbrengen van een geur over de natuurlijke geur van je lichaam. Ze kunnen zeer compatibel blijken te zijn, of je kunt merken dat ze vreselijk botsen.

Kan zweet parfums beïnvloeden?

Alle lichaamsvloeistoffen hebben de kracht om onze huidchemie intiem te beïnvloeden. Zweet en transpiratie komen vaak naar voren in het gesprek over lichaamschemie en parfum. Gewoonlijk is de hoeveelheid zweet die door het lichaam wordt uitgescheiden afhankelijk van het dieet, het weer en fysieke activiteit. Terwijl zweet zich vermengt met het parfum, is er een reactie die bepaalde tonen en akkoorden kan accentueren en onderdrukken, waardoor een unieke geur ontstaat die persoonlijk is voor je lichaamschemie. Citrus- en groene noten hebben de neiging om versterkt te worden wanneer ze worden gecombineerd met zweet, naarmate ze meer diepte krijgen.

Dieet en levensstijl

Dit kan als een schok komen, maar iemands dieet en levensstijl spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de chemie van de huid. Afhankelijk van het voedsel dat u het meest consumeert en de hoeveelheid fysieke activiteit die u elke dag ondergaat, kan uw natuurlijke geur in de loop van de tijd verschillen. Dit komt omdat voeding en levensstijl de kracht hebben om de belangrijkste chemische samenstelling van het lichaam te veranderen, wat vervolgens zal bepalen hoe een bepaalde geur presteert.

Is huidtextuur/-type belangrijk?

De textuur of het type van je huid kan de geur van een parfum niet veranderen, maar het kan de prestatie of levensduur van een geur bepalen. Parfums hechten beter aan een goed gehydrateerde of vette huid.

Het is moeilijk voor geurmoleculen om zich aan een droge huid te hechten vanwege het gebrek aan olie of vocht. Hierdoor worden ze niet opgenomen en verdampen ze snel. Als je een droge huid hebt, is het een goed idee om een lotion aan te brengen voordat je je parfum aanbrengt. Dit wordt ook wel een vorm van parfum gelaagdheid.

Helaas, parfum huidallergieën kan uw reis met geurlagen bemoeilijken. Lees meer over dit onderwerp om op de hoogte te blijven en te weten wat u moet vermijden.

De reactie van parfums met huidchemie is zeker een fascinerend onderwerp. Als u echter niet verstrikt wilt raken in de fijne kneepjes, onthoud dan dat u een geur op uw huid moet testen en de cyclus moet ervaren wanneer uw lichaam in de meest regelmatige staat is.


2 comments


  • Beautinow

    @Sam, yes that’s correct. Applying lotion can indeed affect the scent. However, if you apply a scent free lotion, the it will only minimally affect the fragrance, while boosting longevity. At last, if you’re into perfume layering, then you may go for a lotion that has a specific scent to influence the end result in a positive way.


  • Sam

    If I apply lotion before spraying, that would change the scent though? That’s not a good thing right?


Leave a comment

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.