Oorsprong van Parfums: Het Oude Egypte

Parfum, een geliefd luxeproduct en een bron van sensueel genot, bestaat al millennia. Hoe vreemd het ook is om te geloven, parfums bestaan ​​al minstens 5.000 jaar.

De ontdekking van het gebruik van parfum kan worden teruggevoerd op de hiërogliefen in Egyptische graven waarop de oude Egyptenaren en Mesopotamiërs vanaf 3000 v.Chr. parfum maakten.

Sumeriërs, een beschaving in Mesopotamië, begonnen parfums te verhandelen die de geur in Egypte verder populair maakten. Het is geen verrassing dat de Egyptenaren de grotere parfumconsumenten bleken te zijn. In feite zou het eerlijk zijn om te zeggen dat zij degenen zijn die verantwoordelijk zijn voor het effenen van de weg naar modern parfum.

Hoe maakten de oude Egyptenaren parfum?

Volgens de beschikbare historische gegevens begonnen Egyptische priesters aromatische harsen te gebruiken om de geur van offergaven zoeter en aantrekkelijker te maken. Ze geloofden dat het branden van wierook de goden gelukkig maakte.

Egyptenaren ontdekten al snel dat geur doorsijpelde in elk ander aspect van hun leven. Hun handgemaakte parfums vereisten verschillende planten, bloemen en houtfragmenten, in combinatie met vetten of oliën. Lijnzaad, moringa en sesam- en ricinusolie waren veel voorkomende ingrediënten in hun parfums. Om hun ambacht verder te perfectioneren, gebruikten sommigen amandelextracten en olijfolie in hun parfums om de kwaliteit en scherpte van hun creaties te verhogen. Harsen zoals terpentijn en benzoïne komen vaak voor in geuren.

Oude Egyptenaren gebruikten een techniek genaamd enfleurage om hun parfums te maken. De kennis werd mondeling doorgegeven om de methode zo exclusief mogelijk te houden.

Hoe gebruikten de oude Egyptenaren parfum om goddelijke redenen?

In het begin werden parfums vooral geassocieerd met een 'mystieke' functie. Ze werden vaak gevonden in tempels waar ze dienden als een geschenk aan de goden. Geurmengsels werden aangestoken om ten allen tijde een geurige atmosfeer te behouden. De beelden van de godheden werden ook ingesmeerd met geurende pommade om respect te betuigen.

Begrafenisrituelen in het oude Egypte hielden in dat de lichamen werden gebalsemd zodat ze konden genieten van het eeuwige leven. Bovendien werden Egyptische farao's vaak met geuren begraven. Toen archeologen deze graven aan het eind van de 19e eeuw openden, konden ze het oorspronkelijke, zoete aroma ruiken. Veel andere belangrijke figuren in de Egyptische geschiedenis werden ook begraven met geurende oliën om ervoor te zorgen dat hun olfactorische behoeften altijd werden bevredigd.

Welk ander doel dienden parfums?

Oude Egyptenaren gebruikten parfum ook vanwege de therapeutische eigenschappen. Megalion en Theriaque werden vaak gebruikt voor aromatherapie.

De overweldigende reden achter het gebruik van parfum was echter hun gevestigde interesse in uiterlijk en reinheid. Vaak beschouwd als een symbool van morele zuiverheid, waren parfums een must voor mensen met een hogere sociale status.

Parfum stond ook bekend om zijn vermogen om zowel mannen als vrouwen te verleiden. Het was zelfs bekend dat Cleopatra zich ontspande in geurbaden voordat ze zichzelf parfumeerde met bittere amandelolie, kaneel en mirre.

Wat weten we over de legendarische Kyphi?

Kyphi, de eerste eau de toilette, vermengde 16 primaire ingrediënten, waaronder mirre, hars, wijn, honing, zoete biezen, rozijnen en jeneverbes. Kyphi aplaagde de goden elke nacht.

Andere populaire parfums waren onder meer Mendesian, gemaakt met mirre en cassia, Susinum, een mengsel van lelie, mirre en kaneel en Rhondinium, het liefdesparfum gemaakt met rozen.

Gebruiken we nog steeds parfumingrediënten van oude Egyptenaren?

Verrassend, ja. Jasmijn, wierookhars, Nijllotus, mirre en lelies werden door de Egyptenaren veel gebruikt in parfums. Moderne parfumerie blijft deze ingrediënten gebruiken.

De geschiedenis heeft herhaaldelijk aangetoond dat zelfs de sterkste rijken kunnen vallen. Egypte begon zijn verval na 1100 voor Christus, en het waren de Romeinen die bleven bijdragen aan de geschiedenis van geuren.Lees ons artikel over Romeinse geschiedenis van parfums

.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.