Oud-Romeinse parfumgeschiedenis

De oude Romeinen waren enorme voorstanders van parfum en gebruikten het als een vorm van luxe. Als de Egyptenaren de uitvinders waren, waren de Romeinen de vernieuwers omdat ze verschillende geurige items bedachten voor het plezier van de goden en die van henzelf.

Hoe gebruikten de Romeinen geurende zalven?

Gemaakt met natuurlijke ingrediënten zoals bloembladen en kruiden, werden geurende zalven oorspronkelijk gebruikt voor therapeutische en religieuze doeleinden.

Oude gebruiken dicteerden dat de priesters geurende zalven op vuurpotten moesten strooien om een ​​geurkolom te creëren die de goden kon bereiken. Het was de Romeinse manier om de goden te behagen en om hun zegen te vragen.

Geurende zalven verdienden al snel hun reputatie als verzorgingsproduct om het lichaam te reinigen. De Romeinen deden deze reiniging zowel thuis als in de oude sportscholen. Ze vonden het heerlijk om gemasseerd te worden met geurende oliën en zalven in de thermale baden, in het Unctorium. Soms werden de oliën direct aan het water toegevoegd.

Het moderne concept van kamerverfrissers stamt van de Romeinen die etherische oliën gebruikten om een ​​geurige sfeer te creëren tijdens officiële banketten.

Wat waren de meest populaire grondstoffen voor het maken van parfums?

De Romeinen gebruikten vaak rozen, lavendel, kweeperen, granaatappels, druiven, basilicum en rozemarijn in hun parfums. Kaneelmirre en opobalsam (klassieke wierook) naast harsen werden beschouwd als zeer kostbare ingrediënten.

Veel van de grondstoffen waren ook afkomstig uit door de Romeinse troepen bezette gebieden. Als gevolg hiervan gebruikten veel Romeinse soldaten en kooplieden aanvankelijk geurige materialen.

De Romeinen bedachten manieren om zalven, parfums, geparfumeerd water en zelfs geparfumeerde poeders te maken. Het destillatieproces of blaasvormtechniek die we nu kennen, werd voor het eerst gebruikt door de Romeinen. Ze begonnen ook de traditie van het bewaren van parfum in glazen flessen.

Parfum als teken van rijkdom in het oude Rome

Parfum was een symbool van luxe en rijkdom bij de Romeinen. Als gevolg hiervan werd het buitensporig en bijna uitsluitend gebruikt door de elite van de hogere klasse. Weelderige banketten, zoals hierboven vermeld, gebruikten veel parfum om een ​​sfeer van grootsheid te creëren. Van het consumeren van geurende asperges geserveerd op geurige houten schotels tot het besproeien van gasten met geurend water, de Romeinen zorgden ervoor dat geen middel onbenut bleef.

De oorsprong van een district van parfumeurs genaamd "unguentarii" was een opwindende ontwikkeling voor rijke Romeinse edelen die naar deze winkels konden gaan wanneer ze nieuwe essences wilden proberen. Het was gebruikelijk dat ze zich met parfum bedekten, en nieuwigheid was altijd welkom. Een populaire historische anekdote stelt dat Ceaser dol was op de tonen van Telinum, een zalf gemaakt van marjolein, fenegriek en gele zoete klaver. Romeinse vrouwen gebruikten parfum in hun haar voor een overweldigende geurexplosie.

Parfums verkopen in het oude Rome

Het is belangrijk op te merken dat er toen nog geen parfumspecialisten waren. Degenen die de dure grondstoffen konden betalen, konden experimenteren en hun eigen geuren creëren. De uiteindelijke prijs van een parfum was afhankelijk van veel factoren, waaronder het materiaal van de verpakking. Omdat de elite-Romeinen trots waren op het dragen van dure parfums, werden de prijzen van tijd tot tijd absurd door elkaar gehaald.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.