De fascinerende geschiedenis van Eau de Cologne

Er gaat niets boven een frisse geur van eau de cologne op een hete zomerdag om de zintuigen te verjongen. Lichtgewicht en verfrissend, Keulen is voor velen een geliefd verzorgingsproduct.

Eau de Cologne vertaalt zich rechtstreeks naar 'Water uit Keulen', wat een verwijzing is naar zijn geboorteplaats. In tegenstelling tot wat veel dragers veronderstellen, werd eau de cologne niet eerst in Italië of Frankrijk gemaakt. Het is ontstaan ​​in Keulen, Duitsland als resultaat van een experiment van Johann Maria Farina (Giovanni Maria Farina), een Italiaanse parfummaker afkomstig uit Santa Maria Maggiore Valle Vigezzo, in 1709.

Waar is eau de cologne van gemaakt? 

Keulen bevatten over het algemeen 2-5% of meer pure parfum in de vorm van etherische oliën of natuurlijke extracten, alcohol en water. Citrusoliën van citroen, mandarijn, sinaasappel, clementine, limoen, grapefruit, bloedsinaasappel, bergamot, bittere sinaasappel en neroli worden gesuspendeerd in een basis van verdunde ethanol. Bepaalde colognes bevatten ook kruiden- en bloemige noten van lavendel, rozemarijn, tijm, oregano, petit grain (sinaasappelblad), jasmijn en olijf. Af en toe kun je zelfs een vleugje tabak krijgen.

Terwijl moderne eau de cologne wordt geassocieerd met mannen, was Farina's Eau de Cologne bedoeld om unisex te zijn.

Hoe creëerde Farina zijn iconische Eau de Cologne?

Giovanni Maria Farina's originele Eau de Cologne was een citrusformule die geïnspireerd was op zijn huis in Italië. In een brief uit 1708 aan zijn broer Jean Baptiste schreef Farina: "Ik heb een geur gevonden die me doet denken aan een Italiaanse lenteochtend, aan bergnarcissen en oranjebloesems na de regen."

Trots op zijn creatie noemde hij het product naar zijn nieuwe woonplaats Keulen.

De Eau de Cologne gemaakt door Farina was bedoeld om als parfum te gebruiken. Farina zorgde ervoor dat "bijna alle koningshuizen in Europa" het item ontvingen. Wat hem echt onderscheidde van andere parfumeurs uit die tijd, was zijn vermogen om een ​​perfect homogene geur te creëren voor distributie, ook al gebruikte hij een reeks single-note essences.

De huidige website voor Farina's Eau de Cologne beschrijft het geurprofiel als volgt: "De delicate geur onthult de fijnste citrustonen. De eerste geur zorgt voor verfrissende bergamot, gevolgd door zachte jasmijn en viooltjes, verzacht door warm sandelhout en olibanum.”

De koninklijke families werden verliefd op Eau de Cologne omdat ze zich er heel speciaal door voelden. Ook wel aqua mirabilis (Latijn voor wonderwater) genoemd, zou één enkele flacon van de eau de cologne de helft van het jaarsalaris van een gewone ambtenaar hebben gekost. Sommigen geloofden zelfs dat dit magische water van Keulen de builenpest kon afweren. Ze consumeerden de geur van citrusolie in de overtuiging dat het uit hun poriën zou komen en vlooien zou afstoten.

De originele Eau de Cologne van Farina wordt sinds 1709 geproduceerd tegenover de Jülichplatz in Keulen. In dat jaar opende hij ook zijn winkel in Obenmarspforten, dat nu de oudste geurfabriek ter wereld is. Farina had zich misschien kunnen voorstellen dat hij de exclusiviteit van het item zou kunnen vasthouden, maar de opkomst van vrijhandel maakte het lastig. Toen ze het succes van Eau de Cologne zagen, begonnen andere zakenlieden hun eigen geuren te verkopen met de merknaam Eau de Cologne voor gratis publiciteit en marketing.

De release van de Original Eau de Cologne 4711, getiteld naar Glockengasse nr. 4711 en gemaakt door Wilhelm Mülhens in Keulen in de late jaren 1790, bleek een probleem voor Farina te zijn vanwege hun vergelijkbare branding. Het merk 4711 is nog steeds erg actief in het vak en is momenteel eigendom van Mäurer & Wirtz.

In een opmerkelijk onderscheid wordt de eau de cologne van Farina momenteel verkocht in doorzichtige glazen flessen met rode deksels, terwijl het merk 4711 turquoise en gouden labels gebruikt.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.