De geschiedenis van Eau de Toilette

Als je een parfumliefhebber bent, moet je verschillende parfumconcentraties zijn tegengekomen, die allemaal specifieke doelen dienen.

Wat is Eau de Toilette?

Eau de toilette is misschien wel een van de meest voorkomende maar geliefde soorten parfum die te koop zijn. Met een hogere parfumconcentratie dan een gewone Eau de cologne en een lagere prijs dan de Eau de parfum, is de Eau de toilette een nietje in ieders parfumgarderobe.

Dit aromatische product, vertaald naar 'verzorgingswater' in het Frans, vermengt een hoger percentage alcohol met parfumoliën. De geur is aan de lichtere kant, maar kan vaak lang aanhouden, afhankelijk van de akkoorden die in de eau de toilette worden gebruikt. Je kunt het erop sprayen, of je kunt de geparfumeerde vloeistof zelfs direct op je huid aanbrengen.

De oorsprong van Eau de Toilette traceren

De oorsprong van Eau de Toilette gaat terug tot het 14e-eeuwse Europa. Parfums werden nog steeds beschouwd als een verzorgingsartikel dat exclusief was voor de hogere klassen en royalty's. Er kwamen bekwame parfumeurs op en experimenteerden met verschillende geurakkoorden om unieke aromatische producten te creëren.

Er zijn namelijk tegenstrijdige verhalen over hoe de eerste Eau de Toilette werd gemaakt. Koningin Elisabeth van Hongarije zou het aromatische brouwsel zelf hebben gemaakt met alcohol en geurige oliën voor regelmatig gebruik. Sommigen speculeren echter dat het werd gemaakt door een Hongaars parfum voor de koningin van Hongarije. Deze vloeistof verdampte langzaam op het scherm en bestond voornamelijk uit rozemarijn. Het wordt ook wel het "eau de la reine de hongrie" (water van de koningin van Hongarije) of het Hongaarse water genoemd en wordt algemeen aangeprezen als de eerste eau de toilette die het daglicht ziet. Sommige vroege wetenschappers, zoals Johann Beckmann, hebben echter twijfel geuit of het product exclusief voor de koningin van Hongarije is gemaakt.

Lodewijk XIV, koning van Frankrijk, gebruikte ook "hemels water" om zijn overhemden te parfumeren. Een vroege versie van de Eau de toilette, het was een mengsel van musk, oranjebloesem, rozenwater, aloëhout en kruiden.

Hoe werd Eau de Toilette gebruikt?

De Eau de toilette was een voorloper van de originele Eau de Cologne gemaakt door Giovanni Maria Farina. Deze geurende wateren werden meestal genoemd naar een van hun belangrijkste ingrediënten. Er was bijvoorbeeld geraniumwater, lavendelwater, lila water, violet water en meer.

Hoewel het product vooral populair was vanwege zijn aromatische aard en zijn rol in verzorgingsroutines, werd het ook op andere manieren gebruikt. Sommigen dachten dat Eau de toilette zou kunnen werken als een herstellende huidtoner en medische voordelen zou bieden. Hoewel dit ons nu bizar in de oren klinkt, moeten we niet vergeten dat het product uit veel natuurlijke ingrediënten met gezondheidsvoordelen bestond. Eau de toilette verwierf ook bekendheid als kamerverfrisser. De geur kan iemands omgeving verheffen en een betere sfeer creëren voor sociale, huishoudelijke en zakelijke bijeenkomsten.

Interessant genoeg geloofden veel gebruikers ook dat Eau de toilette als schild kon dienen tegen de builenpest door vlooien af ​​te weren.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.