Wie maakte het eerste parfum ter wereld?

De geschiedenis van parfum is rijk en langdradig omdat het langzaam in populariteit groeide in verschillende delen van de wereld. Parfum, dat teruggaat tot oude beschavingen, kwam naar voren als de ideale manier om jezelf geurig te houden, aroma in de lucht te brengen tijdens bijeenkomsten en het eren van goden in tempels. Bovendien bleek parfum een ​​cruciaal medicinaal hulpmiddel te zijn vanwege de natuurlijke samenstelling. Terwijl de Grieken en de Romeinen parfum in de oudheid populair maakten, perfectioneerden de Perzen en de Europeanen het in de loop van de tijd, afhankelijk van de beschikbare middelen.

Moderne parfums zijn ongetwijfeld een prachtige conglomeraat van bijdragen van landen over de hele wereld op verschillende tijdstippen.

Wie maakte het eerste parfum ooit?

'S Werelds eerste geregistreerde parfumeur of chemicus is een vrouw die bekend staat als Tapputi. Haar bestaan ​​is vastgelegd op een spijkerschrifttablet van 1200 BCE in Babylonisch Mesopotamië. Ze was een belangrijke figuur in de Mesopotamische regering en religie. Ze was toevallig ook de opzichter van het Mesopotamische Koninklijk Paleis.

Tapputi tablet

Tapputi werkte aan de ontwikkeling van geurextractiemethoden die anderen zouden inspireren om in de toekomst hetzelfde te doen. Ze legde nauwkeurig vast wat ze ontdekte en welke technieken ze gebruikte. Ze wordt gecrediteerd met het gebruik van oplosmiddelen om voor de eerste keer parfum te maken. Het apparaat dat ze gebruikte voor het distilleren en filteren van vloeistoffen was de voorloper van moderne apparaten voor het maken van parfums.

Het is belangrijk op te merken dat naast Tapputi ook andere vrouwen met scheikunde bezig waren, zoals blijkt uit de gegevens. Dit gebeurde waarschijnlijk omdat vrouwen in het vroege Mesopotamië waarschijnlijk in natuurlijke ingrediënten doken en met verschillende combinaties experimenteerden.

Hoe werd parfum oorspronkelijk gemaakt?

De vroegste iteraties van parfum werden gemaakt met behulp van natuurlijke materialen zoals schors, hout, bladeren, wortels, bloemen en zaden. Ze probeerden de geuren die in de natuurlijke wereld bestonden te gebruiken om unieke combinaties te creëren die voor verschillende doeleinden konden worden gebruikt.

Mirre en wierook werden samengevoegd tot wierook, terwijl planten als roos en pepermunt in olie moesten worden gegoten. Bloemen waren cruciaal bij het maken van vroege parfums vanwege hun uitgesproken, zoete geur. Met de ontwikkeling van handelsroutes werden grondstoffen voor het maken van parfums breder toegankelijk. Hierdoor ontstonden parfums met exotische specerijen en kruiden. Bloemen zoals lelies, rozen, jasmijn, lavendel, viooltjes, seringen en lotussen waren populaire toevoegingen in parfums.

Eenvoudige geurparfums waren vroeger vrij gebruikelijk, omdat ze zonder veel gedoe voor de belangrijkste doeleinden dienden. Pas met de industrialisatie van het maken van parfums en de opkomst van parfumeurs werden meer gecompliceerde geuren vervaardigd.

Omdat parfum vroeger exclusief verkrijgbaar en betaalbaar was voor de hogere, edelenklassen, was het exorbitant geprijsd, afhankelijk van de zeldzaamheid van de ingrediënten en het ontwerp van de container.

Creatie van de Eau de Toilette en Eau de Cologne

Twee soorten parfum die we tegenwoordig kennen, zijn de Eau de toilette en de Eau de cologne. Hun oorsprong gaat terug tot de periode tussen de 14e en 18e eeuw.

Koningin Elisabeth van Hongarije gaf in 1370 opdracht tot een lichtgewicht brouwsel van geurende oliën met alcohol, dat nu wordt beschouwd als 's werelds eerste Eau de toilette. Het verdampte onmiddellijk op de huid en werd het Hongaarse water genoemd.

In 1709 bedacht de Italiaanse parfumeur Giovanni Maria Farina de eerste op citrus gebaseerde Eau de Cologne tijdens zijn verblijf in Keulen, Duitsland. Hij wilde de essentie van Italië in een parfum vangen omdat hij zijn thuisland miste, en dus creëerde hij uiteindelijk de originele Eau de Cologne, die enorm populair werd onder royalty's. Verfrissend en bloemig, inspireerde het product een hele generatie parfumeurs om hun eigen versies van hetzelfde te bedenken.

Frankrijk, het Europese centrum van parfum- en cosmeticaproductie, begon al in de 14e eeuw met de teelt van bloemen als grondstof voor parfums. Vooral Grasse groeide uit tot de parfumhoofdstad van de wereld en heeft nog steeds de aanwezigheid van enkele van de oudste parfumfabrikanten die ooit hebben bestaan, zoals Galimard Parfumeur en Molinard Parfumeur.

Hoe hebben islamitische culturen bijgedragen aan de vooruitgang van de parfumerie?

Islamitische culturen omarmden het gebruik van parfum om dezelfde redenen als de Romeinen en de Grieken. Met hun innovatie gingen ze echter nog een stap verder. Ze werkten aan het vinden van de perfecte methode voor het extraheren van geuren met behulp van stoomdestillatie en speelden een cruciale rol bij de introductie van nieuwe parfumtonen die later in de westerse parfumerie zouden worden verwerkt.

Specerijen, kruiden, harsen, kostbare houtsoorten, kruiden, ambergrijs en musk werden populairder door de invloed van het Midden-Oosten. Het 'Book of the Chemistry of Perfume and Distillations' van de Arabische filosoof al-Kindi bevatte talloze recepten voor aromatisch water, geurige oliën en zalven. Het bevatte ook meer dan honderd methoden om parfum te maken. Ibn Sina, aan de andere kant, bedacht het proces om oliën uit bloemen te extraheren door middel van distillatie.

.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.